ontheemd

brother(s)

“You are my sisters now.” Rizwan dept de chapati droog en geeft ons er eentje met okra. Ik vertel hem net dat ik geen broers of zussen heb – da’s dus ook geregeld. Huisgenoot Sadam laat me zijn kamer zien. Twee bedden, gefrituurde koek in Tupperware en een deur vol voetbalplaatjes. Z’n club? Feyenoord – net als mijn vader.

Eind 2017 stelt mijn maatje Sanja me voor aan haar bewoners in AZC Leersum. Hoe stop je een heel leven in een kamer? Hoe krijg je zoveel gemis in een hoofd en een lijf? Met hoop. Met humor. En met de smaak van thuis. 

Scroll door voor meer.

ontheemd

prinses op het dekbed

Verliefd is ze op dit dekbed, het houdt haar en Bumba precies warm genoeg. Zelfs met het raam open ruik je hier de pan soep met ballen nog – haar ‘tantes’ roeren al uren. Met een grote glimlach gaat de oven open. Of we ook kip willen?

Nog één verhaal – scroll verder.

ontheemd

“de tijd = momenten die elkaar volgen”

Abdo vertelt over daar, zijn stem steeds zachter. Hun zoon mist zijn vrienden het meest. Maar terug, dat nooit. Hij vult vakken bij de Appie omdat hij vooruit wil hier. Hayat moet bijna door naar Nederlandse les – niet zonder eerst een enorm stuk marmercake voor ons allemaal. Zelfgemaakt? Zelfgemaakt.